fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe vaak kun je je waterflesje opnieuw gebruiken?

hergebruik waterflesje

Het klinkt heel raar, maar soms kan ik enorm aan een waterflesje gehecht raken. Ben ik op vakantie dan neem ik altijd een flesje mee naar huis als een soort souvenir en drink er de hele week nog uit.  Laatst was ik bij de Andy Warhol expositie in de Beurs van Berlage en daar hadden ze speciale Warhol flesjes. Die wil je toch nooit meer weggooien en voor altijd uit blijven drinken. De vraag is echter hoe vaak kan dat? En is het niet onhygiënisch om je flesje steeds bij te vullen?

Mogelijk beter dan steeds een nieuw waterflesje te gebruiken?

Het is natuurlijk beter voor het milieu als we zo min mogelijk plastic gebruiken. Dus helemaal geen plastic flessen kopen is natuurlijk het beste. Gewoon uit een glas drinken of als je onderweg bent uit een plastic- of roestvrijstalen bidon of dopper.

Waar ik me echter helemaal niet van bewust was is dat plastic verpakkingen schadelijke stoffen kunnen afgeven. Ik las dat in een interview dat Margriet had met toxicoloog Ivonne Rietjens van Wageningen UR over het hergebruik van waterflesjes. “Plastic lekt eigenlijk altijd wel íéts, daar is gewoon geen ontkomen aan. Maar het is niet zo dat het steeds méér gaat lekken. Het beste is om het water gewoon dagelijks te verversen.”

Leeg flesje bijvullen

Het hergebruiken van een plastic flesje is misschien zelfs beter dan steeds een nieuw flesje te pakken zo lezen we in Margriet. Want: hoe langer je eten of drinken in een plastic verpakking bewaart, hoe meer stoffen uit het plastic erin kunnen sijpelen. “Het zou dus best kunnen dat er in nieuwe flesjes bronwater in de supermarkt meer stofjes zitten dan in het lege flesje dat je ’s ochtends met kraanwater hebt gevuld,” vertelt Rietjens. “In die zin kun je beter ’s ochtends een leeg flesje water vullen en dat nog dezelfde dag opdrinken.”

Gebruik je flesje alleen voor water

Je waterfles is alleen gemaakt voor het water. Het kan zo zijn dat als je ‘m gaat gebruiken om olijfolie in te bewaren er andere stofjes uit het plastic vrijkomen. Wat de gevolgen hiervan zijn weten we niet, maar we adviseren je om je fles voor de zekerheid alleen voor water te gebruiken.

Vrouwen hergebruiken flesje vaker dan mannen

De meeste vrouwen gebruiken een waterflesje meer dan zes keer. Mannen hergebruiken hun flesje iets minder vaak dan vrouwen. Zo’n 65 procent van de mannen doet het tegen ruim 86 procent van de vrouwen.

Bacteriën in het water

Gezondheidsnet interviewde TNO over het gebruik van waterflesjes. Zij geven aan dat waterflesjes van zogenaamd stabiel kunststof zijn gemaakt, zonder weekmiddelen. Het plastic waarvan flesjes gemaakt zijn, bevat geen schadelijke chemicaliën. Wel geeft TNO aan dat bronwater van nature al bacteriën bevat,  maar deze bacteriën zijn niet schadelijk of gevaarlijk.

Als je je flesje opnieuw gaat gebruiken dan kunnen er andere  bacteriën, algen en soms schimmels in het water terechtkomen. Laat je dat water dan vervolgens lang staan (bijvoorbeeld op een warme dag), dan kunnen die bacteriën lekker hun gang gaan. Maar wanneer je je flesje regelmatig schoonmaakt en met schoon water vult is er niets aan de hand.

Tips om je flesje meerdere keren te gebruiken

  • Ververs het water regelmatig. Laat het niet weken in je sporttas zitten om het water daarna op te drinken.
  • Maak je flesje regelmatig schoon. Gebruik hier geen afwasmiddel voor, maar doe het met water of met soda.
  • Gebruik je waterflesje niet tijdens het eten. Over het algemeen zal dit ook geen probleem zijn, maar eet je bijvoorbeeld rauw vlees of andere producten die bacteriegevoelig zijn dan is het mogelijk een bron van ziekte.
  • Leen je flesje niet zomaar uit. Vroeger liet ik andere mensen wel slokjes uit mijn waterfles nemen, maar sinds corona ben ik er een stuk voorzichtiger mee.

Hoe vaak gebruik jij je waterflesje? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-)

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Dat klinkt zeker raar.

Reageer ook