fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe stap je over naar een nieuwe huisarts?

huisarts

Ben je ergens nieuw komen wonen of zie je het niet meer zitten met je oude huisarts? Dan is de tijd aangebroken om op zoek te gaan naar een nieuwe huisarts. Belangrijk om dat dan ook meteen goed te doen. Hoe vind je nou een huisarts die bij je past en hoe stap je over?

Wat verwacht je van een nieuwe huisarts?

Iedere huisarts levert een bepaald type basiszorg. Hij doet dit overdag. In het weekend of in de avond moet je naar de huisartsenpost. Er zijn huisartsen die een bepaalde specialisatie in hun praktijk hebben. Soms is er sprake van een diabetes spreekuur of speciale astmazorg.

Heb je misschien voorkeur voor een man of vrouw als huisarts. Of ga je liever naar een grootschaliger gezondheidscentrum of juist een klein- schalige huisartsenpraktijk. Als je een chronische ziekte hebt, wil je misschien graag weten hoe deze zorg door de huisarts wordt georganiseerd. Bij je keuze voor een andere huisarts kun je deze verschillen meewegen.

Waar vind je een nieuwe huisarts in je buurt?

Natuurlijk zou het heel fijn zijn als je zelf je huisarts kunt uitkiezen. Vaak kan dit ook wel maar er zijn situaties waarin dit niet kan, bijvoorbeeld als de praktijk vol is, de afstand van de praktijk tot te huis te groot (in geval van nood moet de huisarts binnen 15 minuten bij je kunnen zijn) of als er een verschil in visie is (bijvoorbeeld als je alternatieve geneeswijzen wilt hebben en je huisarts dat niet biedt).

Tips om een huisarts te vinden: kijk op Kiesbeter.nl, vraag je buren of kennissen of ze tevreden zijn over hun huisarts of vraag bij je ziektekostenverzekering of ze een lijst hebben van huisartsen bij jou in de buurt.

Vraag voordat je overstapt altijd een kennismakingsgesprek aan. Het kan zijn dat dit wel als een consult in rekening wordt gebracht. Maak pas na dit gesprek een definitieve keuze voor je overstap.

Hoe verander je definitief van huisarts?

Schrijf je eerst in bij de nieuwe praktijk voordat je je uitschrijft bij de oude praktijk. Zo ben je van zorg verzekerd. Daarna zeg je onmiddellijk op bij je oude huisarts. Dat kan mondeling of schriftelijk. Geef bij de opzegging het volgende aan:

  • de reden waarom je wilt overstappen (bijvoorbeeld verhuizing);
  • per wanneer je wilt overstappen;
  • de naam en het adres van je nieuwe huisarts, zodat je dossier naar je  nieuwe huisarts toegestuurd kan worden.

Ondervind je problemen met je huisarts of met het overstappen dan zijn dit interessante instanties voor jou:

Landelijke Huisartsen Vereniging
Zorgbelang Nederland

Lees ook: Wat doe je als je ontevreden over je huisarts bent

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook