fb

Hoe kan je een dodelijke koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Laatst was in het nieuws dat zes tieners dood werden aangetroffen in een tuinhuisje in Duitsland. Oorzaak: een koolmonoxidevergiftiging. Een kapotte kachel werd de jongeren fataal. Je moet er niet aan denken. Het lastige is dat je koolmonoxide (CO) niet ruikt of proeft. Vandaar dat men het altijd heeft over een sluipmoordenaar. Hoe zorg je ervoor dat koolmonoxide een ver van je bed show blijft? Damespraatjes zocht het uit.

Per jaar overlijden gemiddeld tien Nederlanders door koolmonoxidevergiftiging. Meer dan honderd zijn er op tijd bij en belanden in het ziekenhuis waar ze kunnen worden behandeld. Omdat je het niet proeft of ruikt, heb je niet in de gaten dat je het inademt. Als je het inademt, kun je bewusteloos raken en uiteindelijk doodgaan. Zaak dus om een vergiftiging te voorkomen. Hoe doe je dat?

Ontstaan

Om te het te voorkomen, moet je eerst weten hoe koolmonoxide ontstaat. Het wordt gevormd bij onvolledige verbranding, dus als er te weinig zuurstof beschikbaar is. In kamers kan koolmonoxide blijven hangen als er niet of amper wordt geventileerd. Volgens de brandweer zijn de belangrijkste oorzaken het ontstaan van koolmonoxide in huis door geisers en gasfornuizen. Maar ook centrale verwarmingsketels en gaskachels kunnen het veroorzaken. Alles waarin hout, kolen, gas of olie wordt gestookt, kan een bron zijn van koolmonoxide. Woon je in een oud huis met houten vloeren? Wees dan alert: koolmonoxide kan van verdiepingen onder die van jou via kieren en gaten jouw verdieping bereiken.

Houd geisers, kachels en cv-installaties dus in de gaten. Zorg er voor dat de kachel, cv- of combiketel en geiser in orde zijn. Als je enigszins twijfelt of het vermoeden hebt dat je een andere ketel nodig hebt, kijk dan eens voor een Intergas CV-ketel. Deze is efficiënt en duurzaam.

Symptomen

Wat gebeurt er met je als je CO inademt? Je voelt je niet lekker. De eerste lichamelijke symptomen lijken op griep. Je kunt hoofdpijn hebben, misselijk zijn en overgeven en je vreselijk moe voelen. Opvallend is dat deze klachten minder worden als je een tijd niet binnen bent. Je herstelt volledig als je geen koolmonoxide meer inademt. Het verdwijnt namelijk langzaam uit het bloed en de klachten die je had, verdwijnen. In een heel enkel geval kan het gebrek aan zuurstof hersenschade veroorzaken. Maar dat komt bijna niet voor.

Voorkomen

Hoe kun je  een  koolmonoxidevergiftiging voorkomen? Ten eerste: laat eens goed kijken naar je verbrandingstoestel zoals de kachel, geiser, cv- of combiketel. Wat ook belangrijk is voor je gezondheid: goed ventileren. Zorg ervoor dat ramen een stukje open staan, of zet je luchtrooster open. Ook zijn er koolmonoxidemelders op de markt die op tijd een waarschuwingstoon geven zodat je op tijd actie kunt ondernemen. Want je weet: voorkomen is beter dan genezen.

Meer info

Wil je meer informatie kijk dan eens op de website van Intergas.

Reageer ook