fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heeft mijn kind faalangst?

Misselijkheid, terugtrekken of zelfs helemaal niet meer naar school willen… Allemaal mogelijke symptomen van faalangst! Maar liefst één op de tien kinderen heeft er last van en durft hierdoor minder goed nieuwe dingen te ondernemen, een spreekbeurt te houden of een sport te beoefenen. En dat is jammer, wat je wil dat je kind een zorgeloos leven leidt. Gelukkig zijn er dingen aan te doen, maar stap één is: ontdekken of je kind faalangst heeft.

Wat zijn symptomen van faalangst?

Er zijn verschillende soorten faalangst, namelijk cognitieve faalangst, motorische faalangst en sociale faalangst. Alledrie de vormen uiten zich op hun eigen manier, simpelweg omdat het andere situaties zijn.

Cognitieve faalangst: Het kind is bang om op het gebied van zijn/haar cognitieve vaardigheden te falen. Denk hierbij aan schoolse activiteiten, zoals het maken van een repetitie of het schrijven van een moeilijk werkstuk.

Mogelijke symptomen: ziek worden op de dag van een toets, een black-out krijgen tijdens een toets, het schrijven van een werkstuk ernstig uitstellen, niet meer naar school willen en/of met buikpijn naar school gaan.

Motorische faalangst: Het kind is bang om op het gebied van zijn/haar motorische vaardigheden te falen. Denk hierbij aan het spelen van een sportwedstrijd of het beklimmen van een boom.

Mogelijke symptomen: tijdens gym doen alsof hij/zij zich niet lekker voelt, niet op een sport willen, geen zin om met andere kinderen (buiten) spelen en/of geen behoefte om te knutselen of kunstwerkjes te maken.

Sociale faalangst: Het kind is bang om op het gebied van zijn/haar sociale vaardigheden te falen. Denk hierbij aan het maken van nieuwe vrienden of het geven van een spreekbeurt.

Mogelijke symptomen: ziek worden wanneer hij/zij een spreekbeurt moet geven, geen vriendjes of vriendinnetjes mee naar huis willen nemen, geen verjaardagspartijtje willen vieren, niet durven te bellen met een (on)bekende en/of niet mee willen naar vrienden.

Er kan ook een combinatie van de verschillende soorten plaatsvinden!

Kan ik het ergens testen?

Natuurlijk vinden alle kinderen weleens iets spannend! En als een kind een keer geen zin heeft in een partijtje, betekent het heus niet dat het meteen faalangst heeft. Heb je het vermoeden dat er wel heel veel symptomen aanwezig zijn en dat het je kind beperkt? Dan is het handig om je kind een test in te laten vullen of om dit eens met school te bespreken. Over het algemeen letten ze er op school goed op of kinderen faalangst vertonen of niet,  maar het kan zijn dat het onopgemerkt blijft.

Er zijn op internet heel veel testen te vinden, zoals deze test van Sterk er Staan.

Wat kan ik voor mijn kind doen als het faalangst heeft?

Kom je erachter dat jouw kind faalangst heeft? Accepteer het en probeer je kind zo veel mogelijk te steunen en te stimuleren! Beloon niet alleen goede prestaties, maar geef ook tijdens een proces positieve feedback. Help je kind door samen dingen aan te gaan, maar neem geen klussen over. Hiermee zeg je eigenlijk: jij kan het niet, ik doe het wel. Is je kind bijvoorbeeld zenuwachtig voor een telefoongesprek? Biedt dan niet aan om het gesprek te voeren, maar bereid het samen goed voor. Beloon het kind na afloop van het gesprek met een compliment. Waarschijnlijk zal het volgende gesprek weer ietsjes makkelijker gaan!

Kaart ook op school aan dat je kind hier last van heeft. De meeste juffen en meesters hebben ervaring met het werken met kinderen met faalangst.

Wil je meer over faalangst lezen? J/M schreef een artikel met de tien meest gestelde vragen over faalangst.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook