Groentesoep op z'n Corsicaans!

Groentesoep, wie kent het niet en wie eet het niet regelmatig? De Nederlandse groentesoep, met gehaktballen en vermicelli is natuurlijk erg lekker, maar als je net eens een keer een andere draai aan je soep wilt geven, maak dan eens groentesoep op z’n Corsicaans. In de plaats van gehakt gebruik ik in mijn Corsicaanse groentesoep pancetta, dat is Italiaans spek, in Corsica maken ze het ook en daar heet het panzetta.

Bijna drie jaar geleden gingen wij voor het eerst op vakantie naar Corsica en we zijn verliefd op het eiland! Heerlijke stranden, mooie dorpjes en natuurlijk geweldig eten! Deze groentesoep is geïnspireerd op de groentesoep die ik in Corsica heb gegeten. Er wordt daar veel soep gegeten en de ingrediënten verschillen, dit ligt bijvoorbeeld aan de groente die er in het seizoen zijn. Wat er meestal wel in zit is natuurlijk de panzetta, grote stukken groenten en aardappels of pasta. Kruiden worden gebruikt uit de macchia (maquis), dit is de begroeiing van kruiden zoals mirre en rozemarijn die je overal tegenkomt in Corsica. Als ik deze soep eet waan ik me even op dat heerlijke eiland!

Ingrediënten voor ongeveer 4 grote kommen:

  • 90 gram pancetta, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 winterwortel in plakjes
  • 1 prei in dunne ringetjes
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 4 aardappeltjes, in blokjes
  • 1 blik (circa 400 gram) cannellini bonen
  • 1,5 liter water met 1 groentebouillonblokje
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • peper en zout

Bak in een soeppan de pancetta in olijfolie uit. Voeg daarna de ui toe en bak deze 5 minuten mee totdat hij zacht en glazig is. Voeg daarna de wortel, prei en knoflook toe en bak deze enkele minuten samen mee, als het goed is ruikt het nu al heerlijk! Voeg daarna de aardappel, rozemarijn, basilicum, peper en snufje zout toe en laat dit even meebakken. Voeg hierna het water met het bouillonblokje toe. Breng dit aan de kook en laat 20 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.

Na de 20 minuten kun je de bonen toevoegen en nog 10 minuten meekoken. Als laatste breng je de soep op smaak met zout en peper en kun je er nog wat verse kruiden zoals basilicum of peterselie in gooien. Garneer de soep met wat pancetta. De groentesoep op z’n Corsicaans smaakt heerlijk met een vers stokbroodje en een (Corsicaans) kaasje! In een handomdraai heb je een heerlijke verse soep op tafel staan!

Nina Stroo is 23 jaar en sinds kort afgestudeerd als cultureel erfgoed specialist. Ze is gek op reisjes maken, eten, koken en shoppen. Naast al het eten, koken en winkelen houdt Nina hier ook dagelijks een blog over bij, Nina Dinners. Nina houdt ons elke 2 weken op de hoogte van haar culinaire ervaringen. Heerlijke recepten, snelle maaltjes en leuke tripjes; Nina schrijft over alles op het gebied van eten! Want more? Check www.ninadinners.nl

 

 

 

 


1 reactie

Corsica fan -

Lekker! Die soep ga ik zeker een keer proberen, goed idee!

Reageer ook