fb
Damespraatjes Damespraatjes

Enorm veel haaruitval, moet je naar de dokter?

hoeveel haaruitval is normaal

Als je haar maar goed zit! Maar wat nu als je last hebt van haaruitval en je bos met haar flink uitgedund lijkt? Niet alleen mannen hebben hier mee te maken, ook ongeveer 50% van de vrouwen kampt hier zo nu en dan mee. Met je je nu zorgen maken of groeit het vanzelf weer aan? Hoe komt het? En moet je je zorgen maken?

Hoe verloopt haargroei onder gewone omstandigheden?

Je haar groeit volgens een bepaalde cyclus. Deze cyclus verloopt al volgt:

    • De anagene groeifase, waarin het haar ongeveer drie tot vijf jaar lang groeit.
    • De katogene fase. Dit is een overgangsfase van groei naar rust.
    • Na enkele weken belandt een haar in de telogene fase of rustfase.
    • Na ongeveer vier maanden valt het haar dan uit. De nieuwe anagene haar is dan weer aangemaakt en de cyclus herhaalt zich.

Ongeveer 90 procent van het hoofdhaar bevindt zich in de anagene groeifase.

Telogeen haarverlies door stress en lichamelijke veranderingen

Zoals je hierboven leest is het dus heel normaal dat je haar af en toe uitvalt. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Bij haarverlies gaat de telogene fase over in de katogene fase.

Door bepaalde stressfactoren voor het lichaam kan dit verergeren en wordt er gesproken van een acuut telogeen haarverlies. Na ongeveer vier maanden vallen alle haren bijna tegelijkertijd uit. Als het goed is en je hebt verder geen gezondheidsklachten dan doorloop je daarna de cyclus weer opnieuw en zal je haar gaan groeien. Situaties waarbij zich deze vorm van telogeen haarverlies kan worden voordoen zijn: door een bevalling, ernstige ziekte, sterk verminderde voedselinname, operatie met een narcose, bloedingen en hoge koorts.

Als je langer dan 6 maanden haarverlies hebt, spreek je van chronisch telogeen haarverlies. Dit kan meerdere oorzaken hebben, namelijk: schildklierafwijkingen, bloedarmoede, bepaalde geneesmiddelen, zoals bloedverdunners, bètablokkers en chemotherapie, overmatige inname van vitamine A en ziekten aan de alvleesklier, lever en nieren. Psychische stress kan ook een oorzaak zijn, want je nek verkramp dan vaak waardoor de bloedtoevoer naar je hoofdhuid minder wordt.  Daardoor raken de haarzakjes minder doorbloed en krijgen minder voedingsstoffen, waardoor ze kunnen afsterven.

Heb je langdurig haaruitval? Ga dan zeker naar de dokter, want er kan dus iets aan de hand zijn waardoor je haar uitvalt.

Erfelijke haaruitval

In de overgang krijgen sommige vrouwen te maken met dalende oestrogeen- en progesteronspiegels en dat kan leiden tot een  hogere testosteronspiegel. Met haaruitval als gevolg. Boven de leeftijd van zeventig jaar lijdt één op de drie vrouwen aan deze aandoening.

Plaatselijke haaruitval

Zijn er op bepaalde plekken in het lichaam haarwortels aangetast dan kan daar kaalheid ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld ook op je armen of benen zijn, maar meestal beperkt het zich tot de hoofdhuid. Waardoor dit kan ontstaan is nog niet bekend. Het zou te maken kunnen hebben met erfelijke factoren of auto-immuunaandoeningen.

Soms herstellen die plekken zich weer, waardoor de haargroei weer op gang komt, maar lang niet altijd. In de meeste gevallen herstelt de haargroei binnen enkele maanden tot jaren vanzelf. In sommige gevallen komt het haar niet meer terug of ontstaan er nieuwe kale plekken.

Vrouwen worden anders kaal dan mannen

Bij mannen die kaal worden zie je dat de haargrens gaat wijken en er inhammen ontstaan. Het kaal worden bij vrouwen verloopt toch wat anders. Het haar dunt letterlijk uit, de haren worden echt dunner.

Oproep

Heb je gedurende langere tijd haaruitval ga dan zeker even bij de huisarts langs en laat uitzoeken wat de oorzaak is.

Heb jij veel last van haaruitval en wil je je verhaal met ons delen? Graag een mail naar [email protected] o.v..v. persoonlijke ervaring haaruitval. Ook kun je onderaan dit artikel een berichtje achterlaten.

Lees ook:

Bronnen:

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook