fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een nieuwe tuin? Zo pak je dat aan!

Toen ik Robert leerde kennen, woonde hij in een flat. Een klein balkonnetje was ons buiten. Ik zette er planten neer, kweekte tomaten. “Ons volgende huis wordt er één met een tuin,” waarschuwde ik maar vast. Een woning met een tuin was in de buurt van Den Haag onvindbaar en we verhuisden naar het Gooi naar een rijtjeshuis uit de jaren vijftig. Met een voor- en achtertuin. Dolgelukkig was ik.

De tuin was flink verwaarloosd en planten en struiken woekerden enorm. Er moest veel aan gebeuren. In de achtertuin stond een oeroude kersenboom. “Het zijn morenen,” wist onze buurvrouw te vertellen. Die zijn te zuur om zo te eten, maar heerlijk in de jam. Jaarlijks maakt Robert potten vol jam van de morenen.

De kersenboom moest blijven, besloten we. Maar verder? We schreven op wat we wilden. Nieuwe bestrating. Grotere borders. Bloeiende planten. Omdat we er niet zelf uitkwamen, riepen we de hulp in van een tuinarchitect. Hij had heel leuke ideeën voor de tuin waaraan wij niet hadden gedacht. Vanzelf waren er kosten verbonden aan zijn ontwerp, maar dat was het meer dan waard.

Bestrating

De tuinaanleg ging in fases. We begonnen met het inmeten van de tuin. Om geld te besparen deden we dit zelf. De bestrating was aan vervanging toe en we belden een stratenmaker. Hij maakte een ontwerp. We kozen voor Abbeystones in verschillende kleuren. In een twee dagen tijd was onze tuin opnieuw bestraat. Met onze buren bespraken we wat voor een schutting we neer zouden zetten. De ene kant was nog prima en had genoeg aan een lik beits, aan de andere kant werd een nieuwe neergezet.

Hovenier

De hovenier die we in de arm hadden genomen, zorgde voor de aankleding van onze tuin. In de voortuin hebben we de strook naar de voordeur vol gezet met hortensia’s en de borders staan vol vaste planten die om de beurt bloeien. De tuin houd ik bij en een keer in het jaar komt de hovenier voor het snoeiwerk. Wij zijn tevreden over onze tuin maar weten inmiddels dat je er wel in moet investeren. Het aanleggen van een tuin brengt namelijk wel kosten met zich mee. Zo kost een hovenier gemiddeld veertig euro per uur, voor een tuinontwerp betaal je tussen de 250,00 en 500,00 euro. Ook het straatwerk kan in de papieren lopen. Ligt er natuurlijk wel aan wat voor een steen je uitkiest. Als je alles bij elkaar optelt, ontdek je dat het aanpakken van de tuin nog best wat kost.

Kosten besparen

Kun je de prijs drukken? Jazeker. Vraag offertes aan bij verschillende hoveniers. Kijk ook naar je beplanting. Zo heb ik zelf veel planten op de markt gehaald. Prima kwaliteit en een stuk voordeliger. Bovendien kocht elk jaar weer wat planten bij, zodat ik niet in een keer een hele hap kwijt was. Nu pluk ik daar de vruchten van. Onze tuin is een lust voor het oog en op wat zomerplanten na hebben we er geen kosten meer aan.

Hoe hebben jullie je tuin aangelegd? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :)

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook