fb
Damespraatjes Damespraatjes

Carnaval wereldwijd

Elk jaar in februari vieren heel veel Nederlanders carnaval. Met name beneden de grote rivieren, in Noord-Brabant en Limburg, kijken feestvierders uit naar drie dagen feestvieren. Maar ook in andere delen van Nederland wordt carnaval uitbundig gevierd, zij het op minder grote schaal dan in het zuiden van het land. Van Gelderland tot zelfs in het noorden van Groningen komen de feestneuzen en verkleedkleren uit de kast.
Wie denkt dat carnaval een typisch Nederlands verschijnsel is, heeft het mis. We kennen natuurlijk allemaal het uitbundige carnaval in Rio de Janeiro. Maar ook op tal van andere plaatsen wereldwijd weten mensen hoe ze carnaval moeten vieren.

Carnaval rond de wereld

Met stip bovenaan als carnavalshoofdstad van de wereld staat natuurlijk Rio de Janeiro. Carnaval in Rio is hot, kleurrijk, opzwepend en uitbundig. De mooiste kostuums, met veren natuurlijk, worden hier uit de kast gehaald. Tijdens carnaval verandert Rio voor drie dagen in een grote, dampende feeststad. De uitbundigste sambamuziek, de mooiste optochten en de vrolijkste bevolking die je maar kunt bedenken maken carnaval in Rio tot een must voor iedere carnaval liefhebber.
Maar ook in de rest van Brazilië kunnen ze er wat van. Waar je gedurende deze drie dagen ook bent in Brazilië, feest is gegarandeerd.

Zuid-Amerika, the place to be

In heel Zuid- en Midden-Amerika wordt carnaval gevierd. Niet met de ludieke verkleedpartijen zoals in Nederland, maar met prachtige kostuums vol veren, glitters en glans, waar vaak maanden aan gewerkt is. Optochten met opzwepende muziek en dans, schitterend versierde wagens en lekker eten en drinken staan centraal deze dagen. Bekend zijn bijvoorbeeld het Carribean Carnaval, zoals dat door de Europese kolonisten ooit is meegebracht en dat nu wordt gevierd in de gehele Carribean, van Trinidad en Tobago tot Curacao! En vergeet trouwens het zuiden van de VS niet. Geëmigreerde Latino’s brachten het carnaval hier naartoe, met als hotspots naar New-Orleans (carnaval heet daar Mardi Grass) en Miami.
Voor prachtige kostuums en superlange optochten zit je verder goed in Bolivia (Oruro), Uruguay, Argentinië. En, het mooie weer in Latijns-Amerika werkt natuurlijk ook mee aan een opperbeste feeststemming!

Dichterbij huis

Ook in Europa kunnen we er wat van. Op het Canarische eiland Tenerife heeft het carnaval duidelijk Zuid-Amerikaanse invloeden. Kom je wat noordelijker dan lijkt carnaval steeds meer op carnaval zoals dat in Nederland wordt gevierd.
Voor de ultieme Belgische carnavalservaring bijvoorbeeld, moet je in Aalst zijn, de carnavalsstad bij uitstek. Hier vermaken verklede mannen, de Gilles genaamd, de toeschouwers.
Het Italiaanse carnaval is eeuwenoud en kent vele tradities. Natuurlijk is het Venetiaanse carnaval het bekendst, met zijn bijzonder versierde maskers. Het Venetiaanse carnaval gaat terug tot de 11e eeuw en werd gevierd om de terugkeer van de lente te vieren. Maar ook in andere delen van Italië wordt verkleed, gedanst en gegeten. En is het traditie elkaar met sinaasappels te bekogelen. Na afloop zien de Italiaanse straten er dus nogal oranje en glibberig uit.
Elkaar met voedsel bekogelen is trouwens niet alleen een Italiaans gebruik. Ook in Portugal, Zwitserland en België belanden er vaak stukken fruit in het publiek!

Wellicht minder bekend, maar zeker noemenswaardig, is het carnaval op de Balkan. In Kroatië bijvoorbeeld vieren de mensen Rijeka, waarbij iedereen verkleed de straat op gaat, danst en veel eet en drinkt. En…het Kroaatse carnaval duurt maar liefst 6 weken! In Slovenië is Putj de belangrijkste carnavalsstad. Hier proberen mensen zich zo mooi mogelijk te verkleden, met Venetiaans aandoende maskers en kostuums. De optochten en muziek zijn een lust voor het oog!
Nog een stukje verder oostwaarts en we zitten in Griekenland, ook al een land met een uitgebreide carnavalstraditie. In Griekenland gaan mensen verkleed op zoek naar verborgen schatten en na afloop van het feest is er een groot vuur.

En wist je trouwens dat carnaval ook in India wordt gevierd? In Goa is carnaval een groot feest. De Portugese overheersers brachten carnaval in de 16e en 17e eeuw hier naartoe. En de Indiërs weten nog steeds hoe ze een feestje moeten bouwen!

foto: © istock.com/luoman

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook