fb
Damespraatjes Damespraatjes

9 manieren om je relatie te verpesten

De meeste mensen denken dat gebrekkige communicatie de reden is waarom zoveel relaties eindigen. Feitelijk ligt de waarheid toch anders. Het is meer de manier hoe wij over onze partner en relatieproblemen denken, waardoor het vertrouwen en de intimiteit verloren gaan. Als partners elkaar steeds minder vertrouwen en de intimiteit minder wordt, dan schaadt dat de de kwaliteit van de communicatie. Ben je je bewust van negatieve gedachten en zie je in hoe dodelijk ze zijn voor de relatie? Dan heb je al de eerste stap gezet om je relatie te redden.

Ik krijg in mijn coachingspraktijk dikwijls te horen hoe koppels door therapeuten aangemoedigd worden om de onderlinge band te versterken. Meestal leren ze daartoe de eerste stappen te zetten door oefeningen te doen. Een bekende oefening is “spiegelen” of terugkoppelen wat iedere partner heeft gezegd. Dergelijke oefeningen zijn inderdaad heel nuttig om de relatie gezond te houden, maar er wordt vaak niet gesproken over de negatieve gedachten waar partners mee zitten, of waar ze zichzelf vaak niet eens van bewust zijn.

Als koppels alleen maar leren hoe ze naar elkaar moeten luisteren, zonder rekening te houden met hun innerlijke vergiftigende gedachten, dan wordt er voorbij gegaan aan de kern van het probleem.

Hoe herken je gedachten die je relatie dreigen te vergiftigen?

In de volgende 9 voorbeelden zie je hoe je een relatie voorgoed kunt verpesten

De alles-of-niets valkuil: Je ziet je partner ofwel als de persoon die altijd alles fout doet, of als de persoon die nooit iets goed kan doen.

“Hij moet altijd gelijk hebben!”

Rampzalige conclusies: een partner benadrukt op een negatieve manier wat de ander doet.

“Ze geeft altijd teveel uit waardoor we aan het eind van de maand altijd zuinig aan moeten doen!”

De “hij/zij zou toch moeten weten dat ik…” klaagzangen: Een van de partners verwacht dat één of meerdere behoeften wel zullen worden beantwoord, puur en alleen omdat hij/zij vindt dat de ander zou moeten weten wat hij/zij nodig heeft.

“Maar jij zou toch moeten weten hoe zeer ik mijn baan haat ook al vertel ik iedereen hoe geweldig die is.”

Etiketjes plakken: Je plakt op een oneerlijke en negatieve manier etiketten op je partner omdat je zijn/haar positieve kanten en kwaliteiten uit het oog bent verloren.

 “Je bent ook zo lui!”

Schuld aanpraten: Je geeft op een oneerlijke en irrationele manier de schuld aan je partner van jullie relatieproblemen, maar ook van andere problemen.

“Mijn leven is één groot drama door jou!”

Onware overtuigingen: Als je emoties de overhand nemen en je je gedrag daardoor laat beinvloeden ben je geneigd bepaalde onware negatieve overtuigingen over je ex nog eens te benadrukken zodra je van je ex niet krijgt gedaan wat je wilt

“Met jou valt ook echt nooit te praten!”

Overdreven voorstellingen: Je laat je zo door je negativiteit beïnvloeden dat je jezelf dingen gaat verbeelden die niet stroken met de realiteit

“Ze is de laatste tijd zo druk, er moet wel iemand anders in het spel zijn.”

Onterechte conclusies over goedbedoelde intenties: Als je partner er het beste van probeert  te maken en een keer komt met een leuk voorstel geloof je niet dat hij/zij het ook echt goed bedoelt.

“Hij/zij is alleen maar aardig omdat hij/zij een weekendje met vrienden weg wil.”

Klagen door desillusie: Dit gebeurt als een van de partners zich focust op ideale verwachtingen die gebaseerd zijn op ervaringen in het verleden.

“Het enige waar hij/zij zich druk om maakt is zijn baan; hij/zij is net als al die andere mensen die geen zier geven om wat ik nu eens graag zou willen.”

Ook al zijn de redenen van deze vergiftigende negatieve gedachten soms terecht, het gaat erom in hoeverre wij ze vervormen, overdrijven en erop gefocust zijn waardoor de vreugde uit de relatie verdwijnt. Maar als je in staat bent de positieve kanten en kwaliteiten onder ogen te blijven zien, dan heb je een belangrijke stap gezet naar een herstel van je relatie.

Koppels die zich niet of nauwelijks laten leiden door negatieve gedachten, leren op een gezonde en realistische manier naar elkaar te kijken. Deze manier van denken zal ze helpen om hun communicatie te verbeteren, problemen op te lossen en de romantiek weer terug te vinden. Deze pure basis voor een gelukkige relatie kan op slechts één plek ontstaan: in jouw brein.

Vergeet niet dat je niet gekozen hebt voor je relatie om ongelukkig te zijn, om genegeerd te worden of geestelijk mishandeld te worden. Het is niet te bedoeling dat je je laat opsluiten en laat verlagen door je partner. Als dit het geval is dan raad ik je aan hulp in te schakelen en te gaan praten met een professional.

Heeft je partner daar echt geen oren naar, dan ziet het er naar uit dat je partner ook nooit zal willen veranderen. Je zult dan onder ogen moeten durven zien dat het wellicht verstandig is een eind te maken aan de relatie. Wij op liefdesverdriet doen er alles aan om koppels te helpen hun relatie te redden of als het leed al is geleden hun ex terug te winnen, maar is er sprake van manipulatie of geestelijk misbruik maken van, dan is het toch echt het beste dat je deze bladzijde omslaat en op zoek gaat naar een betere partner.

Michelle van den Berghe (54) is docente Frans, relatietherapeut, en schrijver van Franse en Nederlandse zelfhulpboeken en programma’s over het verwerken van liefdesverdriet en het herstellen van relaties. Op haar Nederlandse blog liefdesverdriet.nl dat dagelijks meer dan 1000 keer wordt bezocht staan inmiddels al honderden artikelen. Ook haar Franse blogs worden gretig gelezen. Michelle heeft jarenlang in Frankrijk gewoond, is getrouwd met een Fransman en ze hebben 2 prachtige in Amsterdam werkende en studerende dochters. Haar passies: werken, schrijven, lezen, zingen en reizen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook