fb

8 oorzaken van kuitkramp

Het is me het afgelopen jaar een paar keer overkomen. ’s Nachts wakker schrikken omdat er kramp in mijn kuit schiet. Je voelt je compleet overvallen, zo slaapdronken als maar kan spring je je bed uit om de kramp er uit te krijgen. Wat een ellende!

Uit ervaring weet ik dat het een bekend kwaaltje is bij zwangerschappen, maar nu is dat bij mij niet van toepassing. Maar hoe kom ik dan nu aan die kramp en hoe kom ik er weer vanaf?

Wat is kramp in je spieren eigenlijk?

Kramp is een plotselinge en onwillekeurige samentrekking van alle spiervezels. De zenuwen veroorzaken dit, ze geven te veel en verkeerde prikkels door. Kramp kan in elke spier ontstaan. Meestal komt het voor in de kuit, voet, scheenbeenspieren en handen.

Waardoor ontstaat kuitkramp

Wetenschappers zijn het er nog niet officieel over eens wat de oorzaak kan zijn van spierkramp. Wel worden mogelijke oorzaken aangegeven. Eerlijk gezegd kan ik hier wel wat mee en ik kan mijn plotselinge kuitkramp ’s nachts hier wel mee verklaren.

1. Te weinig gedronken. Als ik te weinig drink en ik ga intensief zwemmen, fietsen of rennen dan krijg ik bijna gegarandeerd kramp. Zeker een uurtje voor de inspanning even een paar glazen water drinken. Ook tijdens en na het sporten goed blijven drinken.

2. Te veel alcohol gedronken. Sowieso niet zo goed voor je lichaam, te veel alcohol onttrekt vocht uit je lichaam en dit kan leiden tot spierkramp, zeker ook midden in de nacht.

3. Te intensief gesport. Ga je zo diep in je inspanning, dan kan het zijn dat de kramp er ook inschiet. Doe het dan zeker rustiger aan, goed water drinken en rekken.

4. Bepaalde medicijnen kunnen kuitkrampen uitlokken. Het is onder andere een bijverschijnsel van Betablokkers. Gebruik je medicijnen en heb je vaak kramp, bespreek het dan zeker met je huisarts of specialist.

5. Extreme kou. Ook hier kunnen je zenuwen verstoord op reageren en je spieren laten samentrekken. Als het buiten koud is en je gaat sporten, zorg dan dat je lekker warm aankleed. Is je slaapkamer koud en krijg je vaak ’s nachts kuitkrampen,  neem dan een kruikje mee naar bed. Heb je geen kruik? Dan kun je ook een waterflesje met warm water vullen en hier een washandje of handdoekje omheen wikkelen.

6. Glucosetekort in de spieren. Dat wil zeggen dat als de bloedsuikerspiegel wat te laag is je ook spierkramp kunt krijgen. Mensen met diabetes zijn hier mee bekend.

7. Verstoorde bloedtoevoer.  Dit kan op meerdere manieren ontstaan, bijvoorbeeld als je te strakke sokken draagt, knellende schoenen of misschien een vaatvernauwing hebt. Door afknelling ontstaan er een zuurstoftekort in de spieren waardoor je kuitkrampen kunt krijgen.

8. Magnesiumtekort. Magnesium is belangrijk voor de aanmaak van hormonen, helpt bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Een tekort kan kramp veroorzaken in de spieren, bij oudere mensen, maar ook bij mensen die heel veel sporten. Je kunt heel eenvoudig zonder recept magnesiumpilletjes nemen. Gebruik je andere medicijnen, check dan wel eerst bij de huisarts of dit gecombineerd kan worden.

Lees ook: 

 

Reageer ook