fb

5 keer waarom het goed is om sorry te zeggen

Hoe vaak zeg jij sorry op een dag? En hoe vaak van al die keren heeft het echt een betekenis? Ik zeg het als ik tegen iemand aan bots op straat. Als ik voordring bij de bakker en degene die langer staat te wachten dan ik, mij terugfluit. Dan zijn makkelijke sorry’s en hebben weinig betekenis. Om echt je excuses aanbieden omdat je fout zat, daar is lef voor nodig. Ondanks dat het niet meevalt, is het wel belangrijk om het te zeggen.

Wij, inwoners van westerse landen, zijn lompe boeren als het om sorry zeggen gaat. We mompelen het en vervolgens zoeken we een reden waarom het misging en vooral waarom het niet onze schuld is. “Ja, sorry hoor dat ik later ben, maar er reed een oud omaatje voor me dus het duurde heel lang.” Aan het feit dat je dus veel te laat van huis bent weggegaan, draaf je vrolijk voorbij om vervolgens een senior driver de schuld te geven. Alle excuuszinnen die worden gevolgd door een ‘maar’ zijn dan ook van nul waarde. “Sorry dat mijn zoon jouw dochter heeft geslagen, maar ze was echt heel vervelend.” Boem. Je kan beter niets zeggen. De excuses waarmee je begon, veeg je op deze manier in een keer van tafel.

Waarom is het belangrijk om op een goede manier sorry te zeggen?

1. Als je de kou uit de lucht hebt gehaald, lucht dat op. Je hoeft daarna nergens spijt meer van te hebben of je rottig te voelen. Je hebt immers aangegeven hoe je erover denkt.

2. Je laat de ander zien dat je hem hoog hebt zitten. Het is niet makkelijk om toe te geven dat je fout zat en dat weet de ander ook heus wel. Hij waardeert het dan ook ongetwijfeld als jij je excuses aanbiedt.

3. Sorry zeggen maakt de relatie die je met die ander hebt alleen maar sterker. Zeker als hij je excuses aanvaardt.

4. Door je excuses te maken, kan de ander zijn beste beentje voor zetten. Zeker als hij je vergeeft. Voor beide partijen is dat een goed gevoel.

5. Je laat zien dat je andermans ongemak opmerkt door sorry te zeggen. Dus dat je niet met de botte bijl aan de gang gaat, maar ziet dat je iemand hebt gekwetst. En dat dat niet je bedoeling was.

Lees ook: Sorry zeggen terwijl je niks verkeerd doet. Ladies, laten we daarmee stoppen!

Belangrijk is dus dat je alleen je excuses aanbiedt als het er echt toe doet en als je er achter staat. Het valt niet mee om toe te geven dat je fout zat, dus denk goed na over de boodschap die je de ander wilt geven. En laat het woordje ‘maar’ achterwege. Bij ons is ‘ja-maar kost een euro’ een gevleugelde uitspraak. Het spreekt voor zich dat het ‘ja-maar potje’ goed is gevuld…

Zeg jij vaak sorry? Hoe doe je dat? En: heeft het echt betekenis? Heb jij ooit iemand vergeven? Wij zijn heel benieuwd. Praat erover met ons. Dat kan in de comments onder dit artikel.

Reageer ook